Bij on-page SEO-verbeteringen wil je direct zien waar er nog kansen liggen, zonder uren te besteden aan handmatige controles. Met een on-page optimalisatiescript krijg je in één overzicht inzicht in waar je website nog optimalisatiepotentieel heeft. Geen handmatig zoeken meer – met dit script heb je alle relevante data direct bij de hand! Hier lees je alles over hoe het script werkt, welke SEO-elementen worden geanalyseerd en hoe je zelf aan de slag kunt.
Het on-page optimalisatiescript maakt gebruik van data uit Google Search Console (GSC) in combinatie met een Python-script om belangrijke SEO-elementen op je website te analyseren. Dit script verzamelt relevante informatie over zoekwoorden en kijkt of deze optimaal zijn verwerkt in on-page elementen zoals de titel, headers en content. Het doel? Direct zien welke zoekwoorden in welke elementen voorkomen, en hoe goed ze aansluiten bij de content van elke pagina.
Het script maakt gebruik van een ‘relevantie-score’, ook wel de similarity score genoemd, om per zoekwoord te bepalen hoe goed het bij de pagina past. Hoe hoger de score, hoe beter het zoekwoord aansluit bij de pagina. Voor elke URL worden de drie beste zoekwoorden geselecteerd. Zoekwoorden met een score onder 0,35 worden niet meegenomen om irrelevante termen eruit te filteren.
Het script onderzoekt of het belangrijkste zoekwoord per URL voorkomt in de volgende on-page elementen:
Hier volgt een stappenplan om het on-page optimalisatiescript zelf toe te passen:
Om te beginnen download je een export van de prestatiedata van je website uit GSC, bij voorkeur over de afgelopen 12 maanden. GSC biedt standaard 1.000 regels aan data per keer, maar met tools zoals ‘Search Analytics for Sheets’ of de GSC API kun je grotere exports maken.
Met Python kun je de URL’s uit de GSC-export snel analyseren en vaststellen of zoekwoorden voorkomen in de SEO-elementen. Libraries zoals ‘cloudscraper’ kunnen je hierbij helpen door de inhoud van de URL’s te verzamelen en te checken op zoekwoorden. Het script kan variaties van zoekwoorden zoeken of juist exact die ene term checken.
Gebruik de verzamelde data om per URL te bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn en of ze optimaal zijn verwerkt in de on-page elementen. Een handig overzicht in een spreadsheet geeft je per URL een overzicht van de SEO-status. Sorteer eventueel op de highest similarity score en gebruik AI-tools om suggesties te genereren voor je optimalisatie-advies.
Implementeer het advies op je website door de aanbevolen wijzigingen aan te brengen. Waar mogelijk kun je werken met bulk-imports in je CMS om handmatig werk te beperken. Als je CMS beperkingen heeft, zullen sommige aanpassingen handmatig gedaan moeten worden.
Door dit script te gebruiken, wordt je SEO-werk veel efficiënter en schaalbaar. Je kunt snel kansen spotten zonder zelf de inhoud van elke pagina na te hoeven lopen. Het script verzamelt belangrijke on-page data en checkt of je zoekwoorden goed zijn geïntegreerd in de website. Zo houd je meer tijd over voor strategische beslissingen en andere optimalisaties.